Nehéz téma egy kávé mellett

Egy jó forró kávé mellett sok mindenről szó eshet. Örömről, bánatról, ahogyan mélységekről és magasságokról is. Egy kedves barátnőm utóbbi kettőt igencsak megjárta az elmúlt hónapok során.

Hosszas küzdelem és szenvedés után elvesztette élete párját, mondanom sem kell, hogy borzasztóan fiatalon, daganatos megbetegedésben… A klasszikus magyar valóság. Ezt a végtelen traumát sehogy sem volt képes feldolgozni és a pohárhoz nyúlt. Először mindenki csak legyintett rá, hogy had igyon szegény. Aztán egyre aggasztóbbá vált a helyzet, míg nem sikerült szembesítenünk azzal, hogy beteg és orvoshoz kell fordulnia, mert ezzel saját magát teszi tönkre.

Egy rendkívül értelmes emberről van szó, azonban az addikció nagyon meg tudja változtatni az embert, mind jellemében, viselkedésében meg aztán főleg. Azt elfogadta, hogy segítségre van szüksége, azonban az önállóan látogatható terápiák nem igazán voltak hatásosak. Ezért a család és a barátok közös erővel kerestek egy olyan alternatívát, ami jobb eredménnyel kecsegtet. Ez végül egy bentlakásos rehabilitációs intézet formájában valósult meg, méghozzá a Felépülők Családi Felépülési Központ szervezésében. Bárkinél érdeklődtünk, mindenkinél ez volt az első név, amit jó szívvel ajánlottak.

A módszerük egy 28 napos, bentlakásos rehabilitációt foglal magába, ahol a függősséggel küzdők kis csoportokban tudnak folyamatos felügyelet és útmutatást mellett azon dolgozni, hogy hogyan élhetik józanon a mindennapjaikat. Rengeteg program és elfoglaltság közül választhatnak, amiket szoros és szilárd napirendbe fűznek össze, ezzel is elősegítve azt, hogy a betegnek úgymond ne jusson idejük az addikciójuk tárgyára gondolni. Ez az úgynevezett Minnesota-modell, amit már az 1950-es évek óta nagy előszeretettel alkalmaznak a tőlünk nyugatabbra fekvő országokban – nálunk persze nem ez a bevett szokás… De például az USA-ban a legtöbb rehabilitációs intézményben ez jelenti az alapértelmezett protokollt.

Függetlenül attól, hogy minden eszközt biztosítanak és minden keretet megteremtenek a szervezők, borzasztóan nehéz végigcsinálni egy ilyen “kúrát”. Éppen ezért nem csak orvosokkal és specialistákkal dolgozhatnak együtt az intézetben, hanem olyan tapasztalati segítőkkel is, akik saját maguk is az alkohol rabjai voltak, de a módszer illetve a Felépülők segítségével sikerült kimászniuk ebből a gödörből. Elvégre ki érthetné meg egy józanodó problémáit a legjobban, ha nem épp az, aki saját maga is átment ezeken a stádiumokon?!

A programot sikerrel végigcsinálta a barátnőm, azóta tiszta. Azonban itt nem ér véget a történet, hiszen azóta is folyamatos a kontroll, a kapcsolattartás és ez talán egy örök életre fog szólni…