Hány jó kávéból jön ki egy energetikai tanúsítvány?

Különös matematikai példa megoldására vállalkozok. Megpróbálok összehasonlítani egy energetikai tanúsítványt egy jó kávéval. Vagy többel. Vagy igazából nem is pont így, de valahogy mégis. Arról van szó, hogy kíváncsi vagyok, vajon hány jó kávé ad ki egy energetikai tanúsítványt, mondjuk egy 70 négyzetméteres vidéki családi házra. Ezt azért találom érdekes kérdésnek, mert hasonló összehasonlításoknál nagyon sokszor meghökkentő eredmények jönnek ki – mind pro, mind kontra oldalon. Szóval nézzük csak meg jól!

A piros sarokban az Ecoteam által kínált energetikai tanúsítvány. Én velük csináltattam a sajátomat egy fél évvel ezelőtt, és kellemes élmény volt, ezért merek most is velük kalkulálni. Az áraik stabilan elérhetők a honlapjukon, vagyis ezen a linken: e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/, tehát ha az ember előre tájékozódik (mondjuk mikor felkeresi őket, hogy megrendelje a szolgáltatást), akkor ebből nincs lutri, minden feketén-fehéren le van írva. Tehát, a kívánt példában egy 70 négyzetméteres, vidéki (tehát nem budapesti) családi ház energetikai tanúsítványát szeretném összehasonlítani az én kedvenc kávémmal. A díjszabás úgy néz ki, hogy egyrészt befolyásolja az ingatlan mérete, hiszen egyáltalán nem mindegy, hány ajtót, ablakot, na meg szigetelést kell átnézni. Másrészt befolyásolja az is, hogy egy lakásról, vagy egy családi házról van szó. Érthető módon a lakások esetében rengeteg dolog szóba sem jöhet a felmérés szempontjából, míg a családi házaknál akár evidensnek is mondható, ha mondjuk van pince. Végül, de nem utolsó sorban pedig az is fontos, hogy hol van az ingatlan: vidéken, vagy Budapesten. A budapesti lokációk az irodából egyértelműen könnyebben megközelíthetők, kevesebb utazásra van szükség az elérésükhöz, míg ezzel szemben a vidéki helyszínekre történő kiszállás a legtöbb esetben több macerát von maga után. Ezért általánosságban azt lehet elmondani, hogy  egy tanúsítvány elkészítése az alábbi relációban drágul: budapesti lakás < vidéki lakás < budapesti családi ház < vidéki családi ház. A konkrét példát tekintve, a 70 négyzetméteres vidéki családi ház a jelenleg érvényes, e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/ honlapon megtalálható számok szerint bruttó 21.990 Ft – mármint az energetikai tanúsítványa.

A kedvenc kávémat egy magyar kávéláncban lehet kapni, ahol a világ minden tájáról kaphatók kávékülönlegességek. Kávézói viszonylatban kimondottan olcsó, 790 Ft. Gyors fejszámolást követően ez azt jelenti, hogyha majd egy hónapon keresztül mindennap iszok egy kávét, akkor abból már megvan az energetikai tanúsítványom az Ecoteamtől. Szerintem ez nem is olyan rossz eredmény.