Ha lakásbiztosítást akarsz kötni, kérdezd meg a barátaidat

Tudni kell rólam, hogy nagy kávé imádó hírében állok. Bár most már valamilyen megmagyarázhatatlan okból már nem iszom minden reggel, de hosszú éveken keresztül elképzelni sem tudtam a reggeleket egy jó kávé nélkül. A reggeli kávém adott erőt a mindennapokhoz. Amikor egyetemre jártam, akkor előfordult párszor, hogy késtem pár percet az első órámról, mert a kávézóban sokat kellett sorban állnom. De inkább alá vetettem magam a tanáraim csúnya nézésének, különben több, mint 90 percet várhattam volna arra, hogy kávéhoz jussak. Régebben persze azért ittam csak, mert az olyan „felnőttes” volt.

De annak ellenére, hogy ma már nem mindig indítom így a napom, a különleges, érdekes ízvilágú kávéknak semmikor, semmilyen körülmények között nem tudok ellenállni. Ez különösen igaz a „karácsony ízű” kávékra. Igazából, ha egy rég nem látott barátnőmmel találkozom, akkor mindig valami jó kis kávézót választunk helyszínnek. Azt hiszem, hogy van abban valami, hogy egy jó kávé megadja az alaphangulatot egy beszélgetéshez.

Így volt ez akkor is, amikor egy régi barátnőmmel, Eszterrel találkoztam. A barátságunk tényleg szinte a kezdetekig nyúlik vissza, hiszen az óvodában ismertük meg egymást, és azóta is jóban vagyunk. Néha találkozunk és olyankor rengeteget szoktunk beszélgetni.

Én éppen egy új lakásbiztosítás megkötésén gondolkoztam, és emlékeztem, hogy a párja egy biztosítónál dolgozott, ezért kíváncsi voltam, hogy tud-e ajánlani valami jó kis biztosítót. Persze azóta a párja már irányt váltott, de így sem maradtam javaslat nélkül.

Eszter szerint a Pannon Safenél van a legjobb lakásbiztosítás. Tapasztalatból beszélt, mert nem rég ők is váltottak, és itt kötöttek új szerződést, szintén lakásra. Ők egyébként nagyon elégedettek voltak mindennel. Minden kérdésükre megkapták a szakszerű választ, és a kételyeiket is eloszlatták. Már a telefonban is nagyon készségesek voltak velük a Pannon Safe munkatársai és nem volt ez másképp az irodában sem. Éppen ezért megkértem, hogy avasson bele a dolgokba, mert sajnos én nem igazán voltam otthon ebben a témában, és miután beszéltünk rájöttem, hogy tényleg nem tudtam szinte semmit a lakásbiztosításokról.

Az első és talán egyik legfontosabb információ az volt, hogy a lakásbiztosítás határozatlan időtartamra köthető, viszont ennek ellenére nem lehet bármikor felmondani, csak a szerződéskötés évfordulóin. Egészen pontosan az évforduló előtt 30 nappal, egy felmondási nyilatkozatot kell megküldeni a biztosítónak, ha a felmondás mellett döntünk. Illetve, ha például a későbbiekben eladnám a biztosított ingatlant, a szerződés értelemszerűen akkor is megszűnik.

A másik fontos dolog az az, hogy mekkora összegre érdemes biztosítani a lakást. Eszter azt mondta, hogy jól fontoljam meg, mert bármiféle károm is keletkezzék, annak megtérítése a biztosítás összegével arányosan történik.

Miután hazaértem egyből meg is néztem a lakásbiztosítás részleteit, hogy azért mégse elbeszélés alapján döntsek, bár a tapasztalatok mindig hasznosak.

A honlapról több egyéb információt is megtudtam. Például azt, hogy mit kell tenni betörés esetén, illetve, hogy egy esetleges villámcsapás okozta károkat is megtérítik, természetesen bizonyos feltételek mellett.

Mielőtt eldöntöttem, hogy ezt a lakásbiztosítást választom a véleményeket is megnéztem. És azt kell, hogy mondjam, hogy nagyon elégedetten konstatáltam, hogy az ügyfeleik jelentős része, nagyon elégedett velük. Olyannyira, hogy az ügyfelek 92%-a nem szeretne másik biztosítóhoz átmenni, ami, akárhonnan is nézem, kellőképpen magas arány, különösen úgy, hogy közel 100.000 a lakossági ügyfelek száma. Ezek alapján azt hiszem, elköteleztem magam a Pannon Safe mellett, legalábbis ami a lakásbiztosítást illeti, és nyugodtan fogok tudni bemenni a budapesti irodájukba, mert tudom, hogy minden kérdésemre meg fogom találni a választ, és egészen biztos, hogy mindenben a segítségemre lesznek majd.