Kávé rituálé és a napelemek kapcsolata

A legjobb barátnőmmel már szinte szokásunkká vált, hogy minden hétköznap délelőtt kávézunk valamelyikünk házában. Ezt nem nehéz kivitelezni, ugyanis mindketten friss anyukák vagyunk pici babákkal, így jelenleg nem dolgozik egyikünk sem. Egyik nap az egyikünknél, másik nap a másikunknál ülünk össze kicsit kávézni és beszélgetni, közben pedig a babáink is eljátszanak egymással. Nagyon szeretem ezt a kis rituálét, ez jelenti a fénypontot a napjaimban a feladatok monoton elvégzése közben. Az egyik ilyen alkalommal egy szokatlan témáról kezdtünk el beszélgetni.

Mesélte a barátnőm, hogy ahogy idefele sétált a kislányával, feltűnt neki, hogy az egyik szomszéd új napelemeket szereltetett fel a tetőjére. Nagyon szokatlan látvány volt ez egy kisvárosban, ahol sajnos sokan ellenállnak az újításoknak, még ha az hosszútávon az ő javukat is szolgálná. De persze nagyon tetszett is neki, hiszen korábban ő is nagyon sokat olvasott ezekről az eszközökről. Egy időben beszélték a férjével, hogy kellene nekik is felszereltetniük, és igen közel is álltak már hozzá, hogy megvalósuljon. Az hiúsította meg a projektjüket, hogy megtudták, hogy érkezik az első közös gyerekük, és a pénzt inkább arra fordították, hogy mindent ideálissá tegyenek egy újszülött kisbaba fogadására.

napelemek pályázat

Utólag tudták meg, hogy nem csupán önerőből lehet ezt finanszírozni. Létezik napelemek pályázat is, amelynek az a célja, hogy minél több háztartás át tudjon térni az alternatív energiaforrások használatára. Ez nem egy klasszikus értelemben vett pályázat, amelyet például állami beruházásoknál igyekeznek elnyerni. Ez egy olyan 0% THM-es hitel, amelynek az a vonzereje, hogy amennyi pénzt felvett az ember, a végén ugyanannyit is kell visszafizetnie, egy fillérrel sem többet. Szerintem mindenképpen megéri. Bár igaz, hogy elég hosszú a napelemes rendszerek megtérülési ideje, már a használat kezdetétől elkezdenek csökkenni a befizetésre váró számlák összegei.

Azonban ahhoz, hogy elnyerhessük a megpályázott támogatási összeget, természetesen meg kell felelni néhány feltételnek, mint az majdnem minden esetben szokott lenni. Ilyen például, hogy aki igényelni kívánja a hitelt, annak nagykorúnak, illetve cselekvőképesnek kell lennie. Továbbá annak az ingatlannak, amelyet korszerűsíteni kíván, a tulajdonosa vagy résztulajdonosa kell legyen, valamint ezzel egy időben ez kell legyen az ideiglenes vagy állandó tartózkodási helye. Magánszemélyek mellett lakásszövetkezetek vagy társasházak is igényelhetik korszerűsítés céljából ezt a támogatást.

A feltételek mellett, amelyeknek meg kell felelni, vannak kizáró okok is, melyek fennállása esetén sajnos nem lehetséges a hitel igénybe vétele. Ilyen például, amikor a kérvényező által igazolt jövedelem nem fedezi a törlesztő részleteket. Ilyen lehet még az az eset is, amikor a kérelem benyújtásának időpontjában több, mint 149 000 Ft adótartozása van, vagy 60 napot meghaladó közüzemi tartozása van. A pályázat elnyeréséhez a szükséges összeg legalább 10%-ával kell rendelkezzen az, aki napelemes rendszert szeretne szereltetni az otthonára. Az pénzösszeg, amelyet igényelni lehet, legkisebb mértéke 500 000 Ft, a legnagyobb pedig 10 000 000 Ft. A futamidő maximálisan 20 év.

Azt beszéltük, hogy ha nagyobbak lesznek a gyerekeink, és már egy kicsit könnyebbek lesznek az anyagi gondjaink, mindenképpen szeretne mindkettőnk belevágni a napelemes projektbe. Hiszen tudjuk, hogy ez egy nagyon jó befektetés hosszútávon, mert a napelemek képesek akár több generációt is kiszolgálni, ellátni őket árammal. Nagyon vonzó lehetőség ez, hiszen minden szülő a legjobbat szeretné a gyerekeinek. Hát még ha arról van szó, hogy lehet, az unokáinak is biztosítani tudja az energiaellátást!